Αρωματικοί vegan κουραμπιέδες με φυτική μαργαρίνη αντί για βούτυρο.
Υλικά
Κομμάτια: 35-40
150 γρ. (1/2 κούπα + 2 κουτ. σούπας) μαργαρίνη, παγωμένη
150 γρ. (3/4 της κούπας) λάδι καρύδας, παγωμένο
100 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλυκού ανθόνερο
2 κουτ. σούπας κονιάκ
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
600 γρ. (4 + 1/2 κούπα) αλεύρι μαλακό
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
120 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα στους 170°C για 6-8 λεπτά, χοντροσπασμένα, σε θερμοκρασία δωματίου
Για την επικάλυψη
λίγο ανθόνερο, για το ράντισμα άφθονη ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Για τους κουραμπιέδες vegan ξεκινάμε και χτυπάμε με το μίξερ τη μαργαρίνη, το λάδι καρύδας και την άχνη σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια κρέμα πυκνή και λεία.
Προσθέτουμε το ανθόνερο, το κονιάκ και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτοντας σταδιακά τα αμύγδαλα.
Σταματάμε το μίξερ όταν φτιάξουμε ένα ζυμάρι πολύ μαλακό, αφράτο και εύπλαστο.
Πλάθουμε με το ζυμάρι 35-40 στρογγυλούς κουραμπιέδες και πιέζουμε ελαφρά με το δάχτυλό μας στο κέντρο τους, για να κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα.
Τους αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τους ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Για την επικάλυψη
Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο.
Τους τυλίγουμε σε άφθονη άχνη και τους στρώνουμε σε πιατέλα, πασπαλίζοντας κάθε τόσο με άχνη κοσκινισμένη.
Παυλίνα Παπαντωνίου
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.
Πηγή: gastronomos.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου