Σαμουσάδες


Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 200 g σουσάμι
  • 150 g καρυδόψιχα
  • 150 g αμυγδαλόψιχα
  • 70 g ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 1/2 κουτ. σούπας γαρίφαλο
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι
  • 200 g μέλι (Για το σιρόπι)
  • 250 g ζάχαρη (Για το σιρόπι)
  • 300 ml νερό (Για το σιρόπι)
  • 1 φλούδα από πορτοκάλι ή λεμόνι (Για το σιρόπι)
  • 1 ξυλάκι κανέλα (Για το σιρόπι)
  • 2 μοσχοκάρφια (Για το σιρόπι)

  • Εκτέλεση
  • 1. Καβουρδίζουμε το σουσάμι και το ψιλοκόβουμε στο πολυμηχάνημα. 
  • 2. Σε ένα μπολ, ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας τους ξηρούς καρπούς, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και το ξύσμα. 
  • 3. Ανοίγουμε τα φύλλα, ένα-ένα, και στην άκρη κάθε φύλλου τοποθετούμε κουταλιές από το μίγμα της γέμισης, το κλείνουμε σε ρολό και το τοποθετούμε σε ένα ταψί. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα υλικά. 
  • 4. Σε ένα μικρό τηγάνι, ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο και ραντίζουμε με αυτό τις έτοιμες σαμουσάδες. 
  • 5. Ψήνουμε τις σαμουσάδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC στις αντιστάσεις, στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου, για περίπου 75-80’.
  •  6. Αφήνουμε τις σαμουσάδες να κρυώσουν καλά και ετοιμάζουμε το σιρόπι. 
  • 7. Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5’ σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε τις σαμουσάδες. 
  • 8. Αφήνουμε να μελώσουν καλά, κόβουμε τα ρολά σε κομμάτια και σερβίρουμε!
  • Πηγή: AB

Σχόλια