🎄Κλωστάρι, ο Κονιτσιώτικος μπακλαβάς


Για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα,  ετοιμάστε το περίφημο κλωστάρι, τον Κονιτσιώτικο μπακλαβά, με μπόλικα καρύδια και βούτυρο.

Κασσιανή Γούση

Υλικά

Μερίδες: για 3 κλωστάρια

 500 γρ. καρύδια, ψιλοτριμμένα

 4 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη

 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο

 500 γρ. φύλλα κρούστας

 250 γρ. βούτυρο αγελάδας ή πρόβειο, λιωμένο

Για το σιρόπι

 1 κιλό νερό

 1.100 γρ. ζάχαρη

 1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού

 ξύσμα από 1 πορτοκάλι

 1 πρέζα κανέλα

 1 πρέζα γαρίφαλο

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε κλωστάρι– Κονιτσιώτικος μπακλαβάς, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C, στη λειτουργία του αέρα.

Χωρίζουμε τα φύλλα σε τρεις στοίβες, βουτυρώνοντας καλά κάθε φύλλο. Αναμειγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ και τα μοιράζουμε στις τρεις στοίβες, κατά μήκος του πάνω φύλλου, στο κέντρο του.

Τυλίγουμε σε ρολό κάθε στοίβα φύλλων, χωρίς να τα κάνουμε πολύ σφιχτά. Αν θέλουμε, μπορούμε να τοποθετήσουμε μια ματσόβεργα κατά μήκος των φύλλων, παράλληλα με τη γέμιση, για να βοηθηθούμε στο τύλιγμα, και ύστερα, αφού ετοιμάσουμε το κάθε ρολάκι, την τραβάμε και την αφαιρούμε.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε μέσα τα ρολά, με το σημείο του «κλεισίματος» προς τα κάτω, για να μην ξετυλιχτούν. Τα πιέζουμε ελαφρώς από τις δύο άκρες τους για να σουρώσουν λίγο και να κοντύνουν.

Ψήνουμε τα κλωστάρια στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Σιρόπι

Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσουν να κοχλάζουν.

Αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του σιροπιού, αλλά να παραμένει ζεστό, και σιροπιάζουμε τα κλωστάρια όσο είναι ακόμα ζεστά, αλλά όχι καυτά. Τα αφήνουμε να απορροφήσουν όλο το σιρόπι και να κρυώσουν.

Πηγή: gastronomos.gr

Σχόλια