Αμυγδαλόπιτα


Υλικά

300 γρ. αμύγδαλα, ωμά, χωρίς φλούδα

10 αυγά, μεσαία

200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

2 βανιλίνες

2 πρέζες αλάτι

ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι

χυμό λεμονιού, από ½ λεμόνι

200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

βούτυρο, για το ταψί

Για το σιρόπι

1 κιλό κρυσταλλική ζάχαρη

500 γρ. νερό

1 στικ κανέλας

½ λεμόνι

Για το σερβίρισμα

αμύγδαλα, ψημένα, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Για την αμυγδαλόπιτα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί διαστάσεων 30x40 εκ. και αφήνουμε στην άκρη.
Χωριζουμε τους κρόκους από τα ασπραδια και μεταφέρουμε τους κρόκους σε ένα μεγάλο μπολ και τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ.
Προσθέτουμε στο μπολ με τους κρόκους τη μισή ζάχαρη, τις βανιλίνες και 1 πρέζα αλάτι, και χτυπάμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Ρίχνουμε το ξύσμα και τον χυμό, και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τα αμύγδαλα, το σιμιγδάλι και το μπέικιν, χτυπάμε καλά μέχρι να θρυμματιστούν τα αμύγδαλα και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ που έχουμε τα ασπράδια, την υπόλοιπη ζάχαρη και 1 πρέζα αλάτι, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Ρίχνουμε στο μπολ με τους κρόκους το ¼ από τη μαρέγκα και το ¼ από το μείγμα με τα αμύγδαλα, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε άλλο ¼ από τη μαρέγκα και ¼ από τα αμύγδαλα, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τις άλλες 2 δόσεις.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και απλώνουμε καλά με την κουτάλα.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 35 λεπτά. (Σε αυτό το σημείο ξεκινάμε να φτιάχνουμε το σιρόπι.)

Για το σιρόπι

Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το νερό τη ζάχαρη, το στικ κανέλας και το λεμόνι.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη. 
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση

Αφαιρούμε την αμυγδαλόπιτα από τον φούρνο και κατευθείαν περιχύνουμε με μια κουτάλα το χλιαρό σιρόπι πάνω στο καυτό γλυκό.
Αφήνουμε στην άκρη για 30-40 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με ψιλοκομμένα αμύγδαλα.

Σχόλια