Κερκέλια: Νηστίσιμα ποντιακά κουλούρια


Υλικά

Κομμάτια: για περίπου 30 κομμάτια

 700 γρ. (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 2 κούπες νερό χλιαρό

 1 φακελάκι μαγιά ξηρή

 1/2 κούπα ζάχαρη

1/2 κουτ. γλυκού κανέλα

 1/3 κούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τα νηστίσιμα ποντιακά κερκέλια ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του.

Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά μέσα στη λακκούβα.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε στο χέρι για 8-10 λεπτά.

Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει, σε ζεστό περιβάλλον, για 45-50 λεπτά.

Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας και ακουμπάμε εκεί τη ζύμη.

Την πλάθουμε σε μικρές κουλούρες με τρύπα στη μέση.

Τις αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι για περίπου 10 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και βάζουμε τις κουλούρες στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα.

Αν θέλουμε, τις αλείφουμε με ζαχαρόνερο.

Τις ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Άννα Ναθαναηλίδου

Πηγή: gastronomos.gr

Κλασικός σιμιγδαλένιος χαλβάς

Παραδοσιακό και αγαπημένο γλύκισμα


Σχόλια